solarní panel

Investice na dosah slunečních paprsků

Udržitelné a etické investování je vlastně jen dalším způsobem, jak podpořit životní prostředí a zároveň zhodnocovat své peníze. Uplynulý rok otestoval sílu a stabilitu nejen samotného finančního trhu, ale i jednotlivých investičních nástrojů – akcie, dluhopisy, komodity, FKI atd. V článku se do čtete více o investování do obnovitelných zdrojů skrze fondy kvalifikovaných investorů a o vývoji a budoucnosti obnovitelných zdrojů .

--- redsidefunds.com

Fondy kvalifikovaných investorů

 

V posledních letech roste jejich obliba mezi českými investory. Velmi často se stávají alternativou ke standardním investičním nástrojům a slouží jako vhodný prostředek k diverzifikaci portfolia. Napomohla tomu i legislativní úprava z roku 2014, která snížila limit pro vstup do FKI na 1 mil. CZK. Fondy kolektivního investování stále tvoří majoritní objem investic do fondů celkově. Z posledních dat AKAT (Asociace pro kapitálový trh České republiky) činil k 30. 9. 2020 objem investovaných prostředků do fondů kolektivního investování 559 mld. CZK a objem majetku zainvestovaného ve fondech kvalifikovaných investorů dosáhl 202,62 mld. CZK. Jedná se tak o čtvrtletní nárůst 10 mld. Kč.

Český trh v posledních letech zažívá rozkvět fondů a fondů kvalifikovaných investorů, ale fondů a FKI investujících do obnovitelných zdrojů je pouhá hrstka. K největšímu FKI na území České a Slovenské republiky patří fond NOVA Green Energy.

Svá aktiva diverzifikuje do tří oblastí: fotovoltaické elektrárny (solární panely), bioplynové stanice, biomasové teplárny. Svými aktivitami trvale přispívá k udržitelnému rozvoji v Čechách, na Slovensku a také v Maďarsku. Cílem zeleného fondu je maximální využití vstupních surovin a snížení negativního dopadu na životní prostředí. „Fond je nezávislý na vývoji kapitálových trhů a je určený konzervativním kvalifikovaným investorům, kteří očekávají stabilní vývoj investic s prěměrným výnosem nad 6 % ročně“, komentuje fungování fondu Fund Manager Ondřej Žídek. Většina zelených fondů investujících do zelené energetiky hledají projekty s „nějakou“ formou garance. Dlouhodobě (posledních 5 – 10 let) se fondy orientují na projekty obnovitelných zdrojů energie, které se vyznačují zárukou odběru veškeré vyrobené energie za garantovanou cenu. Tato cena je zpravidla garantována na předem určené období a odvíjí se od nastavení legislativy v daném státě. U projektů fondu NOVA Green Energy se jedná o garanci výkupních cen na dobu 15 – 25 let.

 

Svítí na dobré časy

 

Pod pojmem obnovitelné zdroje mnohým vyvstanou na mysl pole zakrytá solárními panely neboli fotovoltaické elektrárny. V ČR bohužel, kvůli mnoha chybám, dostaly solární elektrárny negativní nálepku. V posledních několika letech se pověst FVE v očích veřejnosti nejen změnila k lepšímu, ale došlo k jejich značné oblibě. Během roku 2020 přibylo přes 6 000 instalací střešní fotovoltaiky. V roce 2009 se cena minimální produkce solární energie pohybovala nad hranicí 307 €/MWh. Při srovnání s rokem 2020 došlo ke snížení ceny o enormních 90 %. Velkým bojovníkem za obnovitelné zdroje je Evropská unie. Právní úpravou Green Deal chce EU dosáhnout do roku 2050 klimatické neutrality, na kterou vymezila 1.000 mld. €.

 

Tento článek vyšel v Magazínu Colors of Finance  (Jaro 2021)

Štítky

Investice Šestka

Přečtěte si také

AVANT nabízí svým klientům pestré portfolio investičních fondů

finance / / 02. 09. 2022

Dosáhněte svých cílů bezpečně a rychle s PRESTO Půjčkou od UniCredit Bank

finance / / 30. 09. 2022