Filip Goszler: Posilujte své silné stránky a nesnažte se vylepšovat to, co vám přirozeně nejde

Konzultant silných stránek, školitel a pořadatel vzdělávacích akcí, které se zaměřují na technologie. Filip Goszler pomáhá lidem osvojovat si dovednosti budoucnosti a pomocí unikátní metody Gallup nacházet jejich přirozené talenty. V dnešním rozhovoru jsme si povídali o seberozvoji, financích i nacházení rovnováhy mezi osobním a pracovním životem.

--- redakce CoF

Filipe, v oblasti digitálních technologií se pohybujete dlouhé roky. Nyní jste také konzultantem silných stránek Gallup. Prozradíte nám, o co se jedná a jak může tento workshop pomoci konkrétně finančním poradcům a lidem, kteří se ve financích pohybují?

Rád říkám věci jednoduše, takže velmi zjednodušená definice je, že tento test pomůže jednotlivci, týmu a celé firmě se vzájemně pochopit. Pochopit naše chování, reakce a postoje. Dodat slova tam, kde cítíme nějaký druh jednání nebo reakce. Uvědomit si, v čem jsem nejlepší a na tom pracovat.

 

Odborněji řečeno je test silných stránek, neboli “CliftonStrengths Assessment”, metoda společnosti Gallup, která identifikuje jednoduchým online testem naše přirozené talenty. Ty jsou rozděleny do 34 témat, u každého v unikátním pořadí od nejsilnějšího po nejslabší.

 

Kdybyste měl Vy sám vyjmenovat své silné stránky, které to jsou? A co vše Vám test silných stránek Gallup CliftonStrenghts o sobě samém prozradil?

Kdysi by se mi na tuto otázku odpovídalo špatně, dneska díky testu silných stránek je odpověď jednoduchá 🙂 Moje silné stránky jsou – Positivity, Woo, Communication, Futuristic a Arranger. Opět jednoduše řečeno – přirozené pro mě je se dívat na svět pozitivně, rád potkávám nové lidi a povídám si s nimi (nebo školím / přednáším). U toho neustále přemýšlím o nových příležitostech v budoucnosti a umím vyřešit neřešitelné 🙂

 

Absolvování testu v roce 2018 mi obrovsky otevřelo oči, největší změnou pro mě bylo to, že je lepší se soustředit na posílení toho dobrého, ne opravování toho, co mi přirozeně nejde.

 

Jsme finanční konference, proto nám to nedá nezeptat se… Spolupracoval jste někdy s finančním či investičním poradcem? Pokud ano, jaké z toho máte zážitky a zkušenosti?

To je povedená otázka 🙂 Moje manželka totiž začala hned po vysoké škole pracovat jako vedoucí bankovní pobočky, takže téma financí, investic, hypoték apod. jsme měli doslova na denním pořádku. Zážitky tedy jen ty nejlepší 🙂 V mém kruhu mě pak dlouhodobě baví přístup Finanční rodiny Kořených a jejich hra, se kterou pomáhají s fin. gramotností už od útlého věku. Obecně si myslím, že to je téma, které mělo, má a bude mít velkou důležitost, díky tedy za akce jako Colors of finance!

 

Jak spravujete své osobní/rodinné finance? Investujete a zajímáte se o finanční trhy?

Jedním slovem – společně. S manželkou řešíme jak investice, tak celkové finanční zdraví naší rodiny. Mě osobně baví zkoušení nových věcí, takže si jako laik “hraji” s Bitcoinem a snažím se mít otevřené oči ke všem novým příležitostem.

 

Od roku 2016 máte na starosti digitální komunitu GUG.cz, která se zaměřuje na vzdělávání Česka v technologiích. Jak jste se k tomuto povolání dostal a jaké aktivity v rámci této komunity pořádáte?

Díky za tuto otázku a srdcové téma! Opět jednoduše řečeno – začal jsem dělat ve volném čase to, co mě baví, tedy jako dobrovolník pořádat vzdělávací akce o technologiích v Ostravě. Pod hlavičkou GUG.cz. Po dvou letech a desítkách větších (třeba konference pro 500 osob) i menších akcí se z dobrovolnické práce stala “normální” práce a já začal objevovat svět komunit, práce s dobrovolníky. Jako komunita pořádáme vzdělávací akce různé formy i charakteru – online webináře, offline konference a workshopy. Poslední dva roky jsme takto pomohli dohromady skoro 20 000 lidí se zdarma vzdělat v technologiích a dovednostech budoucnosti.

 

Co Vám na Vaší práci dělá radost, případně na jaký svůj projekt z poslední doby jste hrdý a rád byste se o něj podělil s čtenáři?

Největší radostí je pro mě vidět vývoj komunity GUG.cz a sledovat příběhy lidí, kterým pomohla. Řada lidí našla díky novým zkušenostem novou práci. Obrovsky jsme pomohli školám s přechodem na distanční výuku. Několik lidí díky nám začalo pracovat v Googlu, naší hlavní partnerské organizaci. Velkým oceněním je pro nás také projekt Digitální směna (digitalnismena.cz), který aktuálně spouštíme – skoro polovina dospělých v EU nemá dostatečné digitální dovednosti. Pro běžný život i pro práci. A to chceme díky podpoře iniciativy Digital Collective a Google.org změnit.

 

Z Vašeho životopisu vyplývá, že jste hodně aktivní člověk. Jak zvládáte skloubit svou práci s osobním životem? Daří se Vám to a jak nejraději odpočíváte?

To určitě jsem. Baví mě neustále se vzdělávat, objevovat nové věci. Přiznávám, že byly roky, kdy jsem skloubení práce a osobního života neměl úplně pod palcem. Ale naučil jsem se to a dnes si naplno užívám stavu, kdy jsou všechny části mého života v rovnováze. Je to makačka, ale jde to 🙂 No a nejlepším odpočinkem (pro úplné vyčištění hlavy) je pro mě tenis, který jsem hrál závodně a po dlouhých letech jsem se k němu opět vrátil (a musím tady poděkovat Robertu Vlachovi, který mě po 17 letech vytáhnul na kurt :)).

 

Co se Vám vybaví, když se řekne „Colors of Finance“?

Finance, novinky, informace, lidé a rozvoj. A taky Ostrava!!! 🙂

 

Proč by si návštěvníci neměli nechat uniknout konferenci Colors of Finance?

Protože to bude akce nabitá zajímavým obsahem, inspirativními lidmi. Na jedinečném místě a s tolika příležitostmi, které by jinak sháněli celý rok. Těším se na viděnou 🙂

Štítky

Osobní rozvoj Úvodní článek Colors of Finance 2022

Přečtěte si také

Jiří Kratochvíl: Za sebe říkám, že není lepší síť než Linkedin

osobní rozvoj / rozhovory / / 06. 09. 2022

František Michalovích: Filozofií našich fondů je dlouhodobé investování

finance / rozhovory / / 14. 09. 2022