Mirek Topolánek: Chování Ruska není příčinou, ale důsledkem

Hlavní motivační řečník letošní konference Mirek Topolánek nám poskytl obsáhlý rozhovor. Nebere si v něm servítky a jak sám slíbil, stejně tak tomu bude i na jeho přednášce v Ostravě. Řešili jsme finančně-poradenský trh v ČR, inflaci, energetickou krizi i prezidentskou volbu. Čtěte dále.

--- redakce CoF

Mirku, máme velkou radost, že vystoupíte na letošní konferenci jako hlavní motivační řečník. Prozradíte nám, na co vše se mohou v rámci Vaší přednášky posluchači těšit?

Po určitým termínových problémech mohu vaši „radost“ potvrdit. Skutečně přijedu. Domnívám se, že je třeba finančnímu, poradenskému a bankovnímu sektoru trochu otevřít oči a „nastavit zrcadlo“. Celý finanční sektor je dlouhodobě součástí dnešních problémů (viditelně minimálně od pádu Lehman Brothers) a musí být tedy i součástí řešení. Budu chtít popsat současné problémy na pozadí geopolitických, společenských a bezpečnostních změn a hrozeb, ke kterým došlo v posledních dekádách a které výrazně ovlivňují dnešní situaci a nabízejí příležitosti a odpovědi i do budoucnosti. Pokud se tedy začneme chovat racionálně a odstraníme z našich řešení ta ideologicky podjatá, technicky, fyzikálně a ekonomicky nesmyslná, přestaneme zachraňovat planetu a začneme se starat a zachraňovat lidi, kteří na ní žijí.

 

Jsme finanční konference a zajímalo by nás, jaký máte názor na finančně-poradenský trh v České republice. Kam se podle Vás bude v budoucnu tento segment vyvíjet?

Pokud tento segment pochopí, že není nějakým privilegovaným odvětvím a že musí dýchat s reálnou ekonomickou a společenskou situací v zemi a uchopí správně tuto příležitost, není důvod se domnívat, že by se měl obávat budoucnosti. Naopak.

 

Prozradíte nám, jak spravujete své osobní finance? Investujete pravidelně, spolupracujete s nějaký finančním či investičním poradcem?

Patřím přes svůj věk stále k vysokopříjmové skupině, i když už spíše v zaměstnaneckých a poradenských pozicích než v těch byznysových. To mi dává určitou míru jistoty, nicméně bez možnosti dramatického nárůstu volných zdrojů. Většinou si spravuji své finance sám a dělám společně se svou ženou i řadu investičních rozhodnutí. Investoval jsem historicky, po odchodu z politiky, do rodinných nemovitostí, z nichž ale pouze jedna je likvidní v tom smyslu, že je okamžitě prodejná a vyřeší mé či naše problémy teď nebo v budoucnosti. Stejně řešíme i nyní naši energetickou situaci a případné úspory. Tady si poradím nejlépe sám. Je to můj job. I když platí, že „kovářova kobyla chodí bosa…“

 

Inflace je téma, které rezonuje celou českou společností. Jak by se podle Vás měla Vláda ČR v dnešní situaci chovat a jak nastalou situaci řešit? Existují nějaké ověřené mechanismy, příklady z minulosti nebo jiných států, jak inflaci krotit? A lze to vůbec?

Prokazatelně funguje jen souběh monetární a fiskální restrikce, který je ale samozřejmě u průmyslově a exportně orientované země konfrontován s ekonomickou realitou, postupným pádem do recese a ztrátou konkurenceschopnosti. Centrální banka svou restrikci po nástupu nového vedení a boj s inflací zpomalila a vláda, i vlivem jiných krizí ji ani v míře potřebné nenastartovala. Aspoň, že návrhy na řešení energetické krize v sobě mají zatím zakódovanou určitou fiskální odpovědnost a protiinflační prvky. Platí, že opatření se mají dělat z 1/3 na příjmové a ze 2/3 na výdajové straně rozpočtu. To je v současné situaci ohrožení řady rodin a firem složité a opozice tomu svým voláním „málo“ a „pozdě“ a znovunastartováním principu „helicopter money“ taky nenahrává.

 

Naprosto učebnicovou konsolidaci veřejných rozpočtů provedl novozélandský labouristický politik Roger Douglas – tzv. „rogernomics“. V době jeho působení na postu ministra financí (1984 až 1988) zavedla vláda plovoucí kurz novozélandského dolaru, prosazovala korporátní postupy ve státních službách, rozprodávala státní aktiva, odstranila řadu předpisů a regulací, zrušila množství dotací, zredukovala daňové předpisy. Jeho „nákladové čepičky“ na všechny úřady znamenaly výraznou redukci přebujelého aparátu. Poté, co levicová vláda odmítla jeho „rovnou daň“, odstoupil.

 

Už v minulosti jste řešil energetickou krizi. Jakým směrem se podle Vás bude energetický průmysl ubírat a pozmění ho razantně válka na Ukrajině? Jste pro úplné odstřižení od ruských dodávek plynu do Evropy a je to vůbec v dohledné době možné?

Za posledních 20 let jsem ve světě, v Evropě i doma tisíckrát opakoval mantru o smrtící závislosti na ruských palivech, o energetické bezpečnosti, o nutnosti snížit závislost na Rusku a o hloupých rozhodnutích EU a Německa v této oblasti. Putin pouze zneužil zranitelnost evropské energetiky a obnažil všechny minulé chyby, vč. Energiewende a Green Dealu. Válka možná nastartuje změnu paradigmatu, i když se obávám, že i následná řešení budou spíše připomínat nalévání benzínu do ohně a klimatické tance kolem něj. Vidím tedy opačnou kausalitu problému. Chování Ruska není příčinou, ale důsledkem. Pokud si toto evropské elity nepřipustí, budeme nadále řešit dopady a ne příčiny. Odstřižení od závislosti na ruské ropě a plynu – což neznamená odstřižení od dodávek, pouze 100 % zálohování z bezpečných zdrojů – je okamžitě složité, do tří let absolutně nutné a proveditelné.

 

Po odchodu z vysoké politiky se věnujete novinářské a vzdělávací činnosti. Máte svůj vlastní úspěšný podcast Topol show. Jaké to je být podcasterem a co Vás na autorské tvorbě nejvíce baví?

Mám na twitteru přes 100 tisíc sledujících a podcast je rovněž velmi sledovaný. Sem tam něco píši, přednáším a povídám v TV a rádiích. Baví mě to, protože jsem opravdu svobodný a nezávislý, neberu si servítky a taky trochu provokuji. To budu ostatně i v mé přednášce v Ostravě…

 

Blíží se prezidentská volba, jak vnímáte dosavadní kampaň a máte mezi kandidáty svého favorita?

Většinu kandidátů osobně znám a několik z nich si dokonce dovedu v této funkci představit, aniž by to byl nebetyčný průšvih. Zatím nemám nikoho, koho bych s čistým svědomím volil „srdcem“ v prvním kole, ve druhém kole dám hlas „rozumem“ tomu méně špatnému. Tak to ale máme všichni, ne? Kampaň nesleduji, stačí mi kampáááň…

 

Jaké jste měl léto, cestoval jste a relaxoval? Máte nějaké oblíbené místo, kam se rád vracíte a jezdíte na dovolenou, nebo raději objevujete vždy nová místa?

Léto moc nemusím, jsem „zimní“ tvor. Z důvodů spíše rodinných jsme nebyli na žádné dovolené. Připouštím, že v tom byla i jistá obezřetnost a úspornost, která chyběla lidem cestujícím do Chorvatska a stojícím dnes ve frontě na státní pomoc… Čím jsem starší, tím méně mám potřebu „objevovat“. Sjezdil jsem v politice, byznysově i soukromě celý svět. Dnes preferuji být tam, kde jsou „moji lidi“. Rodina, děti, vnuci, přátelé. To se mi úplně nedaří, ale snad příští rok.

Štítky

Úvodní článek Colors of Finance 2022

Přečtěte si také

Jana Brodani: Češi investují v rostoucí míře, koncem roku měli zainvestováno kolem 18 % svých celkových finančních aktiv

rozhovory / / 05. 10. 2022

Petr Bartoň: Reality jsou sázkou na jistotu i v době vysoké inflace

finance / rozhovory / / 30. 08. 2022