Korporátní dluhopisy neinvestičního spekulativního stupně jsou stále atraktivní

Atraktivitu korporátních dluhopisů hodnotíme podle kreditních marží neboli kreditních spreadů, které udávají výnosovou prémii nad bezrizikové úrokové sazby. V případě evropských korporátních dluhopisů s neinvestičním spekulativním ratingem (high-yield) se jejich index průměrných kreditních marží na přelomu roku pohyboval kolem historických minim na úrovni 200 bazických bodů neboli 2 %.

--- Michal Stupavský, investiční stratég Conseq Investment Management a. s.

V průběhu náběhu globální pandemie Covid-19 v únoru a březnu zaznamenala riziková aktiva včetně korporátních dluhopisů velice výrazné cenové poklesy, v jejichž důsledku index kreditních marží vystřelil až k úrovni 700 bazických bodů. Od konce března začaly ceny korporátních dluhopisů opět silně růst v návaznosti na masivní monetární stimuly klíčových centrálních bank v čele s americkým Fedem a Evropskou centrální bankou. Z toho důvodu začaly kreditní marže prudce klesat až k aktuální úrovni 327 bazických bodů.

 

Stále jsme tak více než 100 bazických bodů nad úrovní historických minim z přelomu roku, což by podle mého názoru mohlo indikovat, že by se kreditní marže mohly dále, byť pravděpodobně jen mírně, utahovat, a tržní ceny pokračovat v růstu. Byť je samozřejmě na druhou stranu také pravdou, že aktuální úroveň kreditních marží se již pohybuje pod dlouhodobým průměrem na úrovni přibližně 400 bazických bodů.

Štítky

Investice

Přečtěte si také

Historický vývoj inflace pohledem Pavla Kohouta

finance / / 15. 09. 2022

V Brně brzy vyroste nová městská čtvrť Pod Hády

finance / / 08. 10. 2022