Macallan skotská whisky

Investiční vína lámou rekordy, ceny mohou dále růst

Svět se probouzí z pandemie, a to platí i pro investiční vína. Obchodování s nimi v posledních měsících výrazně roste i přes končící en primeur kampaň v Bordeaux. Kromě objemu roste i cena investičního alkoholu. Fond Wine Management, který se zaměřuje na investice do vín, stařených destilátů, vinic, vinařství a palíren nedávno oslavil své třetí narozeniny a od svého vzniku si připsal už o 27,89 %.

--- Wine Management

Investice v lahvi lámou rekordy

Trh investičních vín se v rámci obchodovaných objemů dostává na nová historická maxima a cenové indexy jsou na úrovních před koronavirovou krizí. Liv-ex 1000, sledující hodnotu tisíce vzácných vín, si za první pololetí připsal 5,5 % a za posledních 12 měsíců dokonce 9 %.

 

„Významně roste cena vín především z oblastí Rhôny, Burgundska a Itálie. Zvýšený zájem trhů zaznamenává Německo. Tento nárůst bude s nejvyšší pravděpodobností pokračovat i v následujících kvartálech,“ říká Martin Nejedlý, spoluzakladatel fondu Wine Management.

 

Dlouhodobé zhodnocení

Na jaře přitom situace nevypadala tak pozitivně. Zájem investorů ochladl a ceny vín poklesly o jedno až dvě procenta. To pocítil i Wine Management, který zaznamenal o polovinu nižší mezikvartální nárůst aktiv, pouhých osm milionů korun. To ale plně vynahradilo druhé čtvrtletí, kdy do fondu přiteklo rekordních 25 milionů korun.

 

„V dlouhodobém horizontu 10 let se širší portfolio investičních vín zhodnotí v průměru o 8 až 10 % ročně bez poplatků. K tomu je třeba připočíst případné poplatky za skladování a obchodování zejména v případě prodeje. Čistý výnos se pak pohybuje mezi 5 a 7 % ročně,“ uzavírá Martin Kovář, který společně s Martinem Nejedlým fond Wine Management v roce 2018 založil.

 

Tento článek vyšel v Magazínu Colors of Finance  (Podzim2021)

Štítky

Čtyřka

Přečtěte si také

AVANT nabízí svým klientům pestré portfolio investičních fondů

finance / / 02. 09. 2022

Nižší náklady na energie? Šetřete díky rekonstrukci a získejte dotaci ve výši až 50 % investice

finance / / 23. 06. 2022