Daniela Písařovicová: Investuji už několik let. Nyní jsem v ohromném mínusu, ale nepanikařím

Moderátorka Daniela Písařovicová je ikonou konference Colors of Finance. Máme radost, že se ujme moderování i letošního 5. ročníku. Při té příležitosti jsme ji vyzpovídali, jak to má s financemi ona sama. Věnuje se investicím, jak nahlíží na finanční gramotnost českého národa nebo co je pro ni při moderování největší výzva? Potěšila nás svými otevřenými odpověďmi.

--- redakce CoF

Konference Colors of Finance je hlavně o financích a investicích. Jaký vztah k financím máte Vy osobně? A jak s nimi nakládáte? Jste plánovač nebo spíš „freestyler“?

Do investování jsem se pustila už před několika lety. Teď momentálně jsem v ohromném mínusu a snažím se nepanikařit, alespoň tak zní veškeré poučky investorů. Takže jestli budu sčítat zisky nebo ztráty, uvidíme za pár let.

Spolupracovala jste někdy s finančním nebo investičním poradcem? Pokud ano, podělíte se s námi o svou zkušenost?

Ano, spolupracovala. Mám jak horší zkušenost, kdy jsem kývla na produkty, které spíš vydělávaly poradci samotnému než mně, ale i lepší, kdy jsem byla velmi spokojená.

Využíváte nějaké finanční produkty nebo investiční nástroje?

Ano. Odvážila jsem se i zariskovat a koupila akcie. U těch třeba momentálně prodělávám přes 50 procent. Nepotřebuje ode mě někdo radu? J))

V poslední době se často řeší téma „finanční gramotnosti“. Jste pro, aby se tento předmět zařadil do výuky do škol? A jak si myslíte, že na tom v ČR s finanční gramotností jsme?

Stoprocentně ano. Mám pocit, že se stále ještě dostatečně neorientujeme. Někdo základ finanční gramotnosti dostane výchovou, od rodičů. Ti méně šťastní pak kolikrát tápou. Peníze třeba i vydělají, ale dokáží je buď „prošustrovat“ nebo naletí „zaručeným“ investicím.

Konference Colors of Finance se letos koná už popáté a my máme radost, že znovu budete celým dnem provázet. Co je pro vás při moderování největší výzvou?

Rozhovory. Mám ráda, když je dokážu posouvat dál a neptám se na nic, co už vím nebo bylo řečeno.

Navíc třeba chybnou rešerší můžete udělat kdykoli chybu…

Dokázala byste vypíchnout z pohledu účastníka, čím je konference zajímavá a proč by si ji finanční profesionálové neměli nechat ujít?

Je neuvěřitelně pestrá, a i já z ní odcházím zase o něco víc poučená.

Jaké zážitky vám osobně nejvíce utkvěly v mysli z předešlých ročníků?

Mně nejvíc baví ten kamarádský ostravský přístup. Nic není problém a všichni si chtějí užít hezký den, který potěší i příchozí. To je za mě nejvíc.

 

Děkujeme za rozhovor!

 

Štítky

Úvodní článek Colors of Finance 2022

Přečtěte si také

Michal Pobuda: Drahé kovy tvoří pro některé investory zajímavý doplněk tradičních investičních portfolií

rozhovory / / 08. 10. 2022

Petr Kasa

Petr Kasa: Pokud chcete být finančně silní a nezávislí, musíte začít ve své hlavě

rozhovory / / 19. 08. 2022