Aktualizace Talkey. Multilicenční model, jednodušší práce s klíči a bezpečnější šifry

Verze Talkey 5.0 je tady. Pracovali jsme na novinkách, díky kterým se vám bude s aplikací snáze pracovat. Nově můžete např. používat více licencí na jednom zařízení. Zjednodušili jsme také práci s klíči – nyní můžete používat jeden klíč pro mobilní i desktopovou aplikaci. Talkey jsme rovněž obohatili o kryptografické algoritmy, které splňují doporučení Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost. Čtěte dále, co je nového.

--- redakce Talkey

Multilicenční model

První novinkou aktualizace je přidaní multilicenčního modelu do aplikace Talkey. Nově můžete na jednom zařízení, bez ohledu, jestli je to PC nebo mobil, pracovat s více licencemi. Pokud máte Premium nebo Free licenci a váš obchodní partner vás přidá do své vlastní enterprise sítě, stačí si do aplikace jednoduše přidat další licenci.

 

Sjednocení desktopových a mobilních klíčů

V nové verzi 5.0 už nemusíte na každém zařízení generovat nový klíč. Každý uživatel bude mít stejný klíč pro konkrétní e-mailovou adresu jak na desktopovém, tak mobilním zařízení. Pokud už klíč existuje, stačí si pomocí aplikace přenést klíč na nové zařízení. Práce s klíči tak pro vás bude komfortnější, přitom ale stejně bezpečná jako doposud. Samozřejmě doporučujeme provádět pravidelné zálohy klíčů, ať předejdete případným problémům v budoucnu – například při výměně starého zařízení za nové.

 

Upozornění! Vzhledem k novinkám v systému musí stávající uživatelé Talkey provést synchronizaci klíčů a přenést jednotlivé klíče manuálně mezi počítačem a mobilním zařízením. Návod na přenesení klíčů najdete zde.

 

Nové šifry

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost vydal dnes 8.6.2022 doporučení pro kryptografické systémy, které obsahují pouze schválené kryptografické algoritmy. Proto jsme do nové verze Talkey 5.0 implementovali schválené kryptografické algoritmy:

  • symetrické algoritmy: AES 256 GCM
  • asymetrické algoritmy: ECDH 384
  • hashovací funkce: SHA-384

 

Z pohledu norem a regulací tak nově implementované algoritmy v informačním systému Talkey splňují doporučení Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost v oblasti kryptografické ochrany.

Štítky

Čtyřka Colors of Finance 2022