Vladimír Pikora: Výnosné investice jsou nemovitosti, drahé kovy i služby pro seniory

„V Evropě se bude hezky žít. Budeme zde mít lepší sociální systém, lepší životní prostředí, ale budeme pod vlivem Číny,“ tvrdí český analytik finančních trhů a makroekonom Vladimír Pikora.

 

Agenturou B.I.G. jste byl oceněn za přesnost prognóz. Jaké nástroje a postupy používáte v predikování?

Nepoužívám nic převratného. Používám to, co všichni analytici. Je to kombinace technické, fundamentální a psychologické analýzy. Jen v čase se mění využití těchto metod, protože trh se permanentně mění a některé postupy jeden rok fungují lépe a jiný rok hůře. Dnes se mnozí snahy využít i umělé inteligence, ale ta vlastně nedělá nic jiného než já, jen je mnohem rychlejší a používá větší set dat než já. To ale nemusí vždy vést k lepší výsledku.

 

Kam z role finančního analytika předpokládáte, že se bude Česká republika ubírat v této dekádě?

Vidíme ohromný vzmach Asie a především Číny. Teď Čína dočasně trpí koronavirem, ale to časem překoná jako kdysi SARS a jednou se stane největší ekonomikou světa. To ovlivní Evropu. Evropa už nyní za Čínou v mnoha oblastech zaostává a bude zaostávat ještě více. V Evropě se bude hezky žít. Budeme zde mít lepší sociální systém, lepší životní prostředí, ale méně technologie, horší školy, horší dopravní systém a obecně méně bohatství. To znamená, že budeme pod ekonomickým, politickým i vojenským tlakem Číny.

 

Jak vidíte ekonomickou budoucnost Británie po brexitu? Ovlivní odchod tohoto státu nějak i nás jako členy EU?

Ano, ovlivní to Británii i nás. Ale myslím si, že pokud budou všichni chtít, aby to dopadlo, tak to dopadne podobně dobře jako dělení Československa. To bylo mimochodem mnohem složitější než brexit. My dělili armádu, policii, měnu, státní dluh a tak dále. Jsem tedy optimista a brexitu se nebojím.

 

Stále častěji se hovoří o fintechu a zapojení AI a big data do ekonomiky. Jak tyto technologie mění fungování trhu a jak jej budou výhledově ovlivňovat?

Umělou inteligence potkáme v ekonomice všude od samoříditelných aut, přes robotem psané novinové články až po obchodování robotů na devizových trzích. Ovlivní to celou ekonomiku. Svět bude jiný. Bude rychlejší a propojenější. Neznamená to automaticky horší. Myslím, že mladé generaci se otevřou nové příležitosti a nemají se čeho bát. Horší to bude se starší generací. Ta se bude muset přizpůsobit, a to každý nezvládne. Bude hledat problém jinde než u sebe. Mnoho lidí bude proto frustrovaných. Proto bude profesí budoucnosti psychiatr. Čím rychleji budou změny ve společnosti probíhat, tím větší psychické problémy bude řada lidí mít. Ten, kdo ale bude schopen na změny zareagovat a přizpůsobí se, ten na tom vydělá. Není tedy riziko v tom, co děláme, ale jestli jsme ochotni a schopni se změnit.

 

Jaký máte názor na takzvané zelené investice?

Zelené investice vnímám jako investice, kde kromě obvyklých kritérií neporovnávám jen výnos, riziko a likviditu, ale také přínos pro životní prostředí. Vnímám, že v posledním roce výrazně roste popularita těchto investic s tím, jak roste politický význam donedávna upozaděných politických směrů. V každém případě evropská regulace nás postupně tlačí k tomu, aby žádné investice nebyly vyloženě černé a špinavé. To vidíme v tlaku na emisní limity a podobně. Banky budou mít v průběhu času stále složitější financovat projekty, které lze považovat za jednoznačně neekologické. Věc se tedy částečně řeší za nás.

 

Která oblast je podle vás lukrativní k dlouhodobému investování?

Ve vyspělých ekonomikách stárne populace. Výnosné budou investice, které budou cílit na ně, jejich potřeby a problémy. Zároveň se ukazuje, že je planeta stále více předlužená. Stále více peněz tlačí centrální banky do oběhu. To podle mě povede k tlaku na růst cen reálných aktiv. Proto jsou v dlouhodobém hledisku dražší nemovitosti i drahé kovy.

Jakých největších chyb se, dle vašeho názoru, Češi nejčastěji dopouští v oblasti investování?

Myslím, že nejsme jiní než Němci či Poláci. Děláme chyby vlastní všem lidem. Mnoho lidí je stádních, je líných přemýšlet, věří tomu, co jim někdo poradí nebo si někde přečtou. Věří, že se o ně postará stát nebo někdo osvícený. To je všechno jen naivita a neznalost. Ti racionální vědí, že pokud se o nějaké investici dočtou v novinách, tak už nechytli začátek vlny.

Štítky

rozhovor

Přečtěte si také

Petr Kasa

Petr Kasa: Pokud chcete být finančně silní a nezávislí, musíte začít ve své hlavě

rozhovory / / 19. 08. 2022

Amundi: Nabízíme investiční řešení na míru pro drobné klienty i korporace

finance / / 23. 09. 2022