domy

Růst cen domů a bytů v Česku byl ve 3. čtvrtletí pátý nejvyšší v EU

Meziroční růst cen domů a bytů v Česku ve třetím čtvrtletí loňského roku zrychlil na 8,4 procenta. Mezi zeměmi Evropské unie byl růst pátý nejvyšší, na konci června byl šestý. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. V EU ceny meziročně vzrostly v průměru o 5,2 procenta.

--- redakce CoF

“Během koronaviru jsme byli svědky různých názorů na vývoj cen nemovitostí. Statistiky Eurostatu ale daly za pravdu těm, kteří věřili, že ceny porostou. Předpokládám, že trend bude pokračovat: zájem o byty a domy je vysoký, nabídka nízká, to povede k růstu cen,” sdělil Václav Adamčík, realitní makléř z RE/MAX Centrum.

“Nemovitosti jsou stabilní a tím pádem oblíbenou investiční alternativou.Než investovat spekulativně do koupi jednoho bytu, raději bych volil investici do široce diverzifikovaného realitního fondu, a to jak geograficky, tak typově (byty, kanceláře, retail, průmyslové haly atp.). Dnešní nabídka je dostatečně široká a nabízí zajímavé výnosy pokrývající inflaci“ uvedl Dalibor Hampejs, podpora investic ze společnosti holver.

 

V Česku rostly ceny nemovitostí v porovnání s ostatními zeměmi Evropské unie nejrychleji nepřetržitě od posledního čtvrtletí 2016 do konce třetího čtvrtletí 2017. Nejvyšší byl růst ve druhém čtvrtletí 2017, kdy domy a byty v ČR meziročně zdražily o 13,3 procenta.

Štítky

Čtyřka

Přečtěte si také

Historický vývoj inflace pohledem Pavla Kohouta

finance / / 15. 09. 2022

Buřinka boří mýty v nové kampani podporující výhodnost financování udržitelných technologií

finance / / 30. 09. 2022