osoby

ORBIT Capital dál expanduje do Evropy: podfond Conseq Venture debt financuje německou on-line platformu Vehiculum

Tisková zpráva ze dne 19. května 2021
PRAHA – ORBIT Capital prostřednictvím svého podfondu Conseq Venture Debt zrealizoval další zahraniční transakci. Poté, co na začátku roku poskytl 2,5 mil EUR dánsko-belgickému technologickému hráči LetsBuild, nyní posíla další 3 mil EUR německé on-line platformě VEHICULUM.

Vehiculum logo

S vizí “jakákoliv značka, model a konfigurace automobilu na „jeden klik“ Vehiculum již dnes představuje jednoho z největších on-line prodejců automobilů na německém trhu, který k dnešnímu dni prodal téměř 20 000 vozidel.

 

„V první fázi jsme se soustředili na vyhledávání a agregaci nejzajímavějších cenových nabídek operativního leasingu na trhu. Jakmile výrobce, dealer nebo leasingová společnost přinese na trh kampaň s atraktivními podmínkami, do druhého dne je tato nabídka na našem webu. Kdo si chce pořídit auto výhodně, ten u nás rychle zjistí jaké možnosti v daný okamžik na trhu existují a své vybrané auto získá jednoduše, transparentně a prostřednictvím pár kliknutí.“ Říká Melchior Bauer, jeden ze zakladatelů firmy. „Naše nabídka dnes pokrývá 90 % všech modelů a značek, které se v Německu prodají,“ dodává.

 

Společnost má v akcionářské struktuře již dva významné venture capital fondy – Coparion a Runa Capital – které do ní, spolu s dalšími minoritními investory, investovali postupně 15 mil EUR. Venture úvěr z ORBIT Capital ve výši 3 mil EUR využije Vehiculum k dalšímu růstu a dosažení provozní ziskovosti. „Toto financování nám umožní akcelerovat růst zákaznické báze bez toho, že bychom museli ředit své podíly ve firmě,“ popisuje Melchior Bauer.

 

 

 

Vehiculum digitalizuje prodeje osobních automobilů – sektor dodnes veskrze analogový. Začali v Německu, tedy na největším evropském trhu, a v této fázi se zaměřili na nabídku operativního leasingu nových vozů. Jejich produkt oslovuje především zákazníky, kteří nad mobilitou přemýšlejí jako nad službou. Na otázku „jaké nejlepší auto můžu mít za 6 000,- Kč měsíčně?“ Vehiculum odpoví nabídkou napříč značkami a modely, včetně možnosti konfigurace na přání a instantně zákazníkovi potvrdí přesnou cenu. Z našeho pohledu se jim podařilo postavit unikátní produkt, se kterým úspěšně cílí na obrovský trh. A teď dorostli přesně do fáze, kdy je užitečné další růst financovat jinak, než velice drahou ekvitou,” vysvětluje Radovan Nesrsta, partner fondu ORBIT Capital.

 

“Ze spolupráce s Vehiculum mám obzvláště velkou radost. Je vidět, že náš typ financování oslovuje i firmy z Německa. Poskytnutý úvěr má velký potenciál doručit do našeho fondu atraktivní výnos, zároveň je optimální i její velikost vzhledem k rostoucímu objemu spravovaných aktiv. Vehiculum je společnost s obrovským potenciálem především díky zvyšující se atraktivitě operativního leasingu pro jednotlivce a schopnosti udržet si získané klienty k dalšímu nákupu” komentuje Tomáš Kálal, ředitel investičního bankovnictví Conseq Investment Management a. s. a člen Investičního výboru ORBIT Capital.

O fondu Conseq Venture Debt
Conseq Venture Debt, podfond ORBIT Capital SICAV, vznikl v srpnu 2019 ve spolupráci investiční skupiny ENERN a investiční společnosti Conseq. Investorům umožňuje participovat na dynamicky se rozvíjejícím segmentu mladých technologických firem. Do dnešního dne již nasbíral vlastní kapitál téměř 400 mil. Kč a poskytl dluhové financováním společnostem na českém i zahraničním trhu jako například Twisto, LetsBuild, rohlik.cz, a další.

 

O společnosti Conseq Investment Management:
Conseq je investiční manažer s více než 27letou historií na českém trhu. Vedle obhospodařování institucionálních portfolií již 21 let obhospodařuje a administruje investiční fondy a poskytuje další služby drobným i institucionálním investorům. V těchto oblastech má Conseq významný podíl na trhu a získal si důvěru již více než 500 000 klientů. S objemem obhospodařovaných aktiv ve výši 80 mld. CZK je skupina Conseq největším nezávislým investičním manažerem v ČR.

Štítky

Přečtěte si také

RAYNET míří na Colors of Finance

finance / / 25. 08. 2022

Nižší náklady na energie? Šetřete díky rekonstrukci a získejte dotaci ve výši až 50 % investice

finance / / 23. 06. 2022