grafy

Kvantitativní uvolňování vyhnalo finanční trhy v roce 2020 na historické maximum

Reakce centrálních bank na globální pandemii byla v loňském roce skutečně bezprecedentní. Centrální banky v loňském roce natiskly 9,2 bilionu dolarů, což je trojnásobek oproti roku 2008 při globální finanční krizi.

--- Michal Stupavský, CFA Investiční stratég Conseq Investment Management

graf

Není se proto čemu divit, že se valuace globálních finanční trhů dostaly na nová historická maxima. Pokud jde o dluhopisové trhy, průměrný globální dluhopisový výnos do doby splatnosti zakončil rok 2020 na historickém minimu 0,8 %. Přitom platí, že přibližně 80 % všech globálních dluhopisů nese nominální výnos do doby splatnosti do 2 %. Průměrný reálný globální dluhopisový výnos do doby splatnosti je proto hluboko v záporu.

 

Pokud jde o akciové trhy, trailing P/E nejširšího globálního akciového indexu MSCI All Country World na konci roku dosáhl úrovně 32,0 a valuační indikátor Warrena Buffetta – Globální akciová tržní kapitalizace / Globální HDP – 118 %, což je nejvyšší úrovni od technologické bubliny v roce 2000.

 

Dluhopisové i akciové valuace proto do příštích letech indikují silně podprůměrné roční očekávané výnosy a investoři se s touto skutečností budou muset smířit.

Štítky

Čtyřka

Přečtěte si také

Investiční mix jako cesta ke stabilním výnosům

finance / / 23. 09. 2022

Strach z investic není na místě. Ani v době krizí…

finance / / 27. 04. 2022