covid

Jak ovlivnil koronavirus business realitních makléřů?

Kromě hrozeb a negativ přinesla pandemie koronaviru i spoustu příležitostí. Jak ovlivnil koronavirus business realitních makléřů a jaký vliv sehrál nový zákon nebo zrušení daně z nemovitosti? Zeptali jsme v kancelářích JUSTO a RE/MAX Centrum.

 

Václav Adamčík, RE/MAX Centrum

 

Preventivní opatření proti šíření nákazy koronaviru téměř ze dne na den paralyzovaly realitní trh. Vládní opatření přerušila kontakty realitních makléřů s potenciálními kupci, prodejci či nájemníky. Právě strach z osobního setkání, během kterého se často buduje důvěra mezi klientem a realitním makléřem, společně poznamenala realitní byznys v danou chvíli.
Před nouzovým stavem vstoupil v platnost zákon o realitním zprostředkování, který se dotýká všech, kdo působí na realitním trhu. Přechod pro naši kancelář byl hladký. Vše co daný zákon řeší například vzhledem ke smluvnímu vztahu s klientem jsme brali již dříve jako naprostý standard. Nakonec všichni realitní makléři prošli zkouškou, dá se říci tou největší – a to dělat realitní byznys během koronaviru.
Na ceny nemovitostí nakonec pandemie až takový vliv neměla. K prodeji nemovitostí se uchýlili ti, kteří to původně v plánu neměli, často provozovatelé krátkodobého ubytování. Avšak do karet realitnímu trhu začalo hrát zlevňování hypoték, které společně se zrušením daně z nabytí nemovitých věcí opět podpořilo Čechy k nákupu nemovitostí. Nicméně se trh změnil, a ukázalo se jak je důležité se přizpůsobit a najít si vhodnou cestu pro komunikaci s klientem.

 

Michal Pazdera, JUSTO

 

Rok 2020 nejlépe vystihuje slovo ZKUŠENOST. Jedna velká zkušenost. Neznám nikoho, kdo tu situaci již zažil. Poprvé v historii byl nouzový stav vyhlášen na území celé ČR. Dosud to bylo nejvíce v 7 krajích, protože býval vyhlašován v souvislosti s živelnými katastrofami. Každý se musel přizpůsobit. Přesun do on-line. Omezení pohybu. Tiskovky. Nouzový stav. Dvakrát. Omezit kontakt. Zavřít provozovny. Otevřít. Dotazy klientů. Chaos v rušení daně z nabytí. Chaos ve výkladu vládních nařízení. Změny v bankovní metodice. PES.
Dne 3. 3. vstoupil v účinnost zákon o realitním zprostředkování. Zásadní předpis. Zásadní, plíživá změna ve „hře“, která se viditelně projeví do 2 let. Hodně lidí říká, že nemá na realitní trh dopad. Podle mě má. Zkuste teď přijmout nováčka, který musí mít zkoušku realitní zprostředkovatel. Teď, v době, kdy žádné zkoušky dělat nejde. Letos se každý musel přizpůsobit. Něco změnit. A inovovat. Byla to jedna velká zkušenost.

Štítky

Čtyřka

Přečtěte si také

Dosáhněte svých cílů bezpečně a rychle s PRESTO Půjčkou od UniCredit Bank

finance / / 30. 09. 2022

Konzervativní investice do nemovitostí jako správná odpověď na nejistotu a inflaci

finance / / 02. 09. 2022