Globální P/E na nejvyšší úrovni v tomto tržním cyklu

Přestože se světová ekonomika momentálně nachází v nejhlubší hospodářské recesi od 2. světové války a korporátní zisky celosvětově meziročně klesají v průměru o téměř 30 %, akciové trhy jsou na tom díky masivním monetárním stimulům klíčových centrálních bank relativně dobře. Nejširší globální akciový index MSCI All Country World je od začátku roku v pěkném plusu 2,4 %.

--- Michal Stupavský, CFA Investiční stratég Conseq Investment Management

Mírný akciový růst a dramatický pokles korporátních zisků způsobil, že globální valuační ukazatel P/E je momentálně na nejvyšší úrovni v tomto tržním cyklu. Aktuální hodnota globálního P/E činí 27,7. Tato hodnota je velmi výrazně výše než dlouhodobý průměr 20,2, zároveň je poměrně výrazně výše než klíčová úroveň dlouhodobého průměru plus jedné směrodatné odchylky, která činí 25,4.

 

Ocenění globálních akciových trhů je proto velmi vysoké a pro střednědobý horizont příštích pěti let očekáváme průměrné roční akciové výnosy včetně dividend pouze kolem 4 %. Očekáváme přitom, že valuace by měly v rámci procesu navracení se k dlouhodobému průměru (mean-reversion) každý rok klesat v průměru o přibližně 6 %.

 

Tuto skutečnost plně reflektujeme v naší globální akciové alokaci, v rámci které jsme se na konci září rozhodli akcie podvážit na -25 %. Přitom nemůžeme vyloučit, že v následujících týdnech naše akciové podvážení ještě zvýšíme. Celkově máme proto momentálně na akcie mírně negativní názor.

Štítky

Čtyřka

Přečtěte si také

Nakupujte a prodávejte kryptoměny na ANYCOIN.CZ

finance / / 09. 09. 2022

Strach z investic není na místě. Ani v době krizí…

finance / / 27. 04. 2022