jeřáb

Globální objem IPO dosáhl v roce 2020 nejvyšší úrovně od roku 2007

Globální objem primárních akciových emisí (IPO) dosáhl v roce 2020 nejvyšší úrovně od roku 2007, když byly emitovány nové akcie v hodnotě 300 miliard dolarů.

--- Michal Stupavský, CFA Investiční stratég Conseq Investment Management

Primární akciové emise mají silnou historickou tendenci být dosti cyklické a historické statistiky naznačují, že vrchol cyklu IPO obvykle přichází blízko tržní vrcholu v rámci aktuálního tržního cyklu. V tomto období jsou totiž akciové valuace na historických maximech. Nejinak tomu bylo v roce 2020, přičemž valuační ukazatel trailing P/E nejširšího globálního akciového indexu MSCI All Country World zakončil uplynulý rok na velmi vysoké úrovni 32,0.

 

Společnostem se tak momentálně emitovat nový akciový kapitál rozhodně vyplatí, neboť rekordní akciové valuace také implikují, že subjektivně vnímané náklady vlastního kapitálu jsou rekordně nízké. I tato skutečnost by proto mohla indikovat, že se globální akciové trhy dostaly na velmi vysoké úrovně, které nemusí být ve střednědobém horizontu udržitelné a které implikují pro příští roky silně podprůměrné průměrné roční očekávané akciové výnosy.

Štítky

Přečtěte si také

V Brně brzy vyroste nová městská čtvrť Pod Hády

finance / / 08. 10. 2022

Investiční mix jako cesta ke stabilním výnosům

finance / / 23. 09. 2022