stroukal

Dominik Stroukal: Při pohledu na současný bitcoin je zjevné, že je stále na začátku

„Bitcoin je odpovědí internetu na problémy současných peněz. A jako taková reakce smysl dává. Je to vzácné, elegantní a má to všechny dobré vlastnosti k tomu, aby se to stalo penězi. Podobně jako zlato, ale navíc je to digitální, což si doba žádá. Pro nás fanoušky svobodné soutěže je úžasné, že existuje konkurence celému peněžnímu systému,” říká v našem rozhovoru ekonom Dominik Stroukal.

--- redakce CoF

Jak byste popsal rozdíl mezi bitcoinem před deseti lety a bitcoinem dnes? Jakou cestu ušel?

Při pohledu na současný bitcoin je zjevné, že je stále na začátku. Pořád řeší spoustu naprosto elementárních problémů, je uživatelsky nepřívětivý, skáče nahoru a dolů na ceně apod. Na druhou stranu, pokud se podíváme na současnost optikou fanouška bitcoinu z roku 2011, pak jsme nekonečněkrát dál, než by vůbec mohlo tehdy někoho napadnout. Je jednodušší ho koupit, směnit, prodat, ale hlavně uchránit a použít. Před deseti lety to byla zábava pro IT specialisty, dnes je přístupný prakticky každému. Ale mohlo by to být ještě mnohem lepší.

 

Co ovlivnilo růst bitcoinu? A jak se na tomto růstu podílela či nepodílela koronavirová pandemie?

COVID19 je jedním ze tří hlavních důvodů, proč v poslední době bitcoin raketově roste. Podařilo se totiž ukázat, že se ho s první krizí lidé nezbaví a nespadne k nule, jak někteří předvídali. Druhým důvodem pak je politika vlád a centrálních bank, které chrlí rekordní množství peněz do ekonomiky a lidé za tyto peníze mimo jiné nakupují i bitcoin. Trhy díky tomu rostou obecně, bitcoin není výjimka. A nakonec jsou to i velké instituce, jako například Tesla, které začaly bitcoin nakupovat a tím nejen hnaly vzhůru poptávku, ale také mu dodaly jistou důvěryhodnost pro nás obyčejné uživatele.

 

Dává bitcoin smysl a proč?

Bitcoin je odpovědí internetu na problémy současných peněz. A jako taková reakce smysl dává. Je to vzácné, elegantní a má to všechny dobré vlastnosti k tomu, aby se to stalo penězi. Podobně jako zlato, ale navíc je to digitální, což si doba žádá. Pro nás fanoušky svobodné soutěže je úžasné, že existuje konkurence celému peněžnímu systému. Možná se ukáže, že ho lidé nechtějí, ale jinak, než soubojem na trhu to nevyřešíme. Ať vyhraje jednou cokoliv, je úžasné, že takový souboj můžeme mít a být u toho.

 

Jak si stojí bitcoin v porovnání s konkurencí mezi kryptoměnami?

Bitcoin je jedinečný a jedinečné je i jeho postavení. V poslední době dlouhodobě tvoří dvě třetiny celého trhu s kryptoměnami, ty menší jsou ale systematicky nadhodnocené kvůli nízké likviditě – jinými slovy, i nákup jedné mince jim může zvýšit cenu o 100 % a s tím i hypotetickou cenu všech mincí, přičemž v realitě by za tu cenu prodali maximálně právě tu jednu jedinou. Je to jako kdybych si nastříhal papír na milion dílků a sám sobě jeden prodal za korunu, tak se můžu chvástat, že tržní kapitalizace mých papírků je milion korun, v realitě je ale nulová. Bitcoin tak tvoří spíše třeba 80 % celého trhu.

 

Proč je vlastně tolik kryptoměn? A kterým důvěřovat?

Protože je to možné. A když něco jde, lidé to rádi zkouší. Bohužel z těch tisíců kryptoměn je drtivá většina nesmysl a skoro celý zbytek jsou podvody. Těch slušných by člověk spočítal na prstech. Někdo na prstech všech končetin, já spíš na prstech jedné ruky. V zásadě ale napříč kryptoměnovou komunitou panuje shoda, že těch kvalitních projektů je malý zlomek celku. Já osobně po všech těch letech stále neumím s čistým srdcem doporučit nic jiného než bitcoin. I bitcoin má celou řadu háčků, vše ostatní jich má ale o několik řádů víc. To určitě neznamená, že nemůžou jít nahoru nebo snad i předběhnout bitcoin. Vyloučit se nedá nic.

 

Jaká je Vaše předpověď budoucnosti bitcoinu?

Bitcoin prožije ještě celou řadu růstů a pádů a postupně si stabilizuje svou pozici digitálního zlata. Má ale tu výhodu, že se nad ním dá postavit celý ekosystém i pro víc než jen uchovatel hodnoty. Bude to trvat ještě dlouho, ale postupně se s ním bude víc a jednodušeji platit. Celé to ale stojí a padá na tom, zda vývoj nepřidusí tlusté prsty regulátora, který klidně i z bohulibých důvodů může zásadně omezit jeho použitelnost.

Třeba už dnes není jednoduché pro bitcoinové firmy si v ČR otevřít účet, který ale ze zákona mít musí. Uvidíme, jestli se k tomu stát postaví čelem, nebo jako obvykle zkusí neznámé a nové smést, aby si s tím nemusel příliš dělat starosti. Bitcoin to nezabije, ale může ho to zbrzdit, což by byla obrovská škoda.

 

 

Tento rozhovor vyšel v Magazínu Colors of Finance  (Jaro 2021)

Štítky

Investice Kryptoměny

Přečtěte si také

Vladimíra Hagenová: Správná rétorika může zvýšit úspěšnost prodeje

osobní rozvoj / rozhovory / / 30. 08. 2022

Mirek Topolánek: Chování Ruska není příčinou, ale důsledkem

rozhovory / / 21. 09. 2022