Dluhopisy jsou jako globální třída aktiv nejdražší v historii

Globální dluhopisové trhy zatím v letošním roce zaznamenaly mimořádně úspěšné období, když nejširší globální dluhopisový index Bloomberg Barclays od začátku roku připisuje zisk 5,8 %. Dluhopisy tak v průběhu globální pandemie Covid-19 jednoznačně prokázaly své diverzifikační benefity.

Michal Stupavský, CFA, Investiční stratég, Conseq Investment Management

V k této vysoce nadstandardní investiční výkonnosti přitom výrazně přispělo nastavení měnové politiky klíčových centrálních bank v čele s americkým Fedem a Evropskou centrální bankou, které v rámci svých programů nákupů aktiv neboli kvantitativního uvolňování v masivním měřítku nakupují jak vládní, tak i korporátní dluhopisy. Tím podporují jejich tržní ceny v růstu a zároveň snižují požadované dluhopisové výnosy do doby splatnosti.

 

Průměrný globální dluhopisový výnos do doby splatnosti dle agentury Bloomberg na přelomu roku činil 1,45 %. V důsledku rapidního růstu tržní cen dluhopisů tento výnos do doby splatnosti poklesl na nové historické minimum 0,80 % dne 4. srpna. Aktuálně tento výnos do doby splatnosti činí 0,89 %, takže jeho aktuální úroveň můžeme zhruba považovat za historické minimum.

 

Dluhopisy jsou tak jako globální třída aktiv momentálně nejdražší v historii. Domnívám se proto, že nyní pro střednědobý horizont příštích pěti let příliš atraktivní potenciál očekávaného zhodnocení nenabízejí.

Štítky

Investice

Přečtěte si také

Konzervativní investice do nemovitostí jako správná odpověď na nejistotu a inflaci

finance / / 02. 09. 2022

Money Advocate: Pomáháme klientům odhalit nekalé praktiky pochybných firem

finance / / 02. 09. 2022