Akciové valuace indikují podprůměrné očekávané výnosy

Přestože se světová ekonomika momentálně nachází v nejhlubší hospodářské recesi od 2. světové války a korporátní zisky celosvětově meziročně klesají v průměru o téměř 30 %, akciové trhy jsou na tom díky masivním monetárním stimulům klíčových centrálních bank relativně dobře: nejširší globální akciový index MSCI All Country World je od začátku roku v pěkném plusu 2,9 %.

--- Michal Stupavský, CFA Investiční stratég Conseq Investment Management

Nicméně co se týče očekávání do příštích pěti let, zde jsme spíše skeptičtí. Naše globální akciová valuace totiž momentálně dosahuje úrovně +32 %, což je stále výrazně výše než neutrální pásmo -10 % až +10 %. Akcie jsou tak podle našeho názoru momentálně nadhodnocené minimálně o 20 %.

 

Ocenění globálních akciových trhů je tedy velmi vysoké a pro střednědobý horizont příštích pěti let očekáváme průměrné roční akciové výnosy včetně dividend pouze kolem 4-5 %. Očekáváme přitom, že valuace by měly v rámci procesu navracení se k dlouhodobému průměru (mean-reversion) každý rok klesat v průměru o přibližně 6 %.

 

Tuto skutečnost plně reflektujeme v naší globální akciové alokaci, v rámci které jsme se na konci září rozhodli akcie podvážit na -25 %. Přitom nemůžeme vyloučit, že v následujících týdnech naše akciové podvážení ještě nezvýšíme. Celkově máme proto momentálně na akcie mírně negativní názor.

Štítky

Čtyřka

Přečtěte si také

Historický vývoj inflace pohledem Pavla Kohouta

finance / / 15. 09. 2022

Retail parky a FKI: Od vyšší inflace k vyššímu zhodnocení

finance / / 09. 09. 2022