Dluhopisy jsou jako globální třída aktiv nejdražší v historii

Globální dluhopisové trhy zatím v letošním roce zaznamenaly mimořádně úspěšné období, když nejširší globální dluhopisový index Bloomberg Barclays od začátku roku připisuje zisk 5,8 %. Dluhopisy tak v průběhu globální pandemie Covid-19 jednoznačně prokázaly své diverzifikační benefity.

Michal Stupavský, CFA, Investiční stratég, Conseq Investment Management

V k této vysoce nadstandardní investiční výkonnosti přitom výrazně přispělo nastavení měnové politiky klíčových centrálních bank v čele s americkým Fedem a Evropskou centrální bankou, které v rámci svých programů nákupů aktiv neboli kvantitativního uvolňování v masivním měřítku nakupují jak vládní, tak i korporátní dluhopisy. Tím podporují jejich tržní ceny v růstu a zároveň snižují požadované dluhopisové výnosy do doby splatnosti.

 

Průměrný globální dluhopisový výnos do doby splatnosti dle agentury Bloomberg na přelomu roku činil 1,45 %. V důsledku rapidního růstu tržní cen dluhopisů tento výnos do doby splatnosti poklesl na nové historické minimum 0,80 % dne 4. srpna. Aktuálně tento výnos do doby splatnosti činí 0,89 %, takže jeho aktuální úroveň můžeme zhruba považovat za historické minimum.

 

Dluhopisy jsou tak jako globální třída aktiv momentálně nejdražší v historii. Domnívám se proto, že nyní pro střednědobý horizont příštích pěti let příliš atraktivní potenciál očekávaného zhodnocení nenabízejí.

Štítky

Investice

Přečtěte si také

Buřinka boří mýty v nové kampani podporující výhodnost financování udržitelných technologií

finance / / 30. 09. 2022

Dosáhněte svých cílů bezpečně a rychle s PRESTO Půjčkou od UniCredit Bank

finance / / 30. 09. 2022