Anketa: S jakou myšlenkou jdete na Colors of Finance?

Kromě hrozeb a negativ přinesla pandemie koronaviru i spoustu příležitostí a posunula společnost především v oblasti digitalizace.
Společnosti, podnikatelé, zkrátka každý, kdo chtěl přežít, musel velmi rychle reagovat, modernizovat a inovovat. Urychlil se vývoj aplikací a změnil se i přístup k retailové klientele. Zjistili jsme, že najednou opravdu není třeba všude být osobně, vše podepisovat na papír, a že některé procesy jdou urychlit. Zjistili jsme, že místo schůzek si můžeme i zavolat a propojit se přes video. A objevili jsme výhodu a sílu online školení a konferencí.

petr volek
Petr Volek,
EFPA ČR

Profesní vzdělávání, odborná certifikace, etika jednání, to vše k profesionalizaci přispívá

Finanční poradenství v České republice dlouhodobě nebylo vnímáno jako respektovaná profese. Přitom práce finančních poradkyň a poradců dnes ovlivňuje životy klientů stejně jako práce právníků, lékařů a dalších vysoce odpovědných profesí. Jedním z důvodů pro založení EFPA ČR v roce 2010 bylo přispět k větší profesionalizaci finančních poradců. Budovat dobré jméno a respekt spolu s profesionály, kteří se na tomto dlouhodobém procesu chtějí aktivně podílet. Profesní vzdělávání, odborná certifikace, etika jednání, to vše k profesionalizaci přispívá a je hlavní náplní naší každodenní činnosti.

mojmir kramny
Mojmír Kramný,
holver

Z hlediska poradenského trhu jsou technologie na vzestupu, nicméně pořád na začátku

Obecně bych řekl, že technologie jdou kupředu rychleji, než je schopna většina subjektů na trhu reálně absorbovat. Nemluvím jen o poradenských firmách, ale také o velkých producentech, bankovních domech apod. Čím delší má firma historii a velikost, tím větší si nese technologický dluh z minulosti. Z hlediska poradenského trhu jsou technologie na vzestupu, nicméně pořád na začátku. Není ještě plně podporováno online řešení ve všech segmentech, ať už vlivem technologické nepřipravenosti producentů, vývojářů nebo legislativních omezení. To se bude v dalších letech postupně vyvíjet a gradovat. Pro nás v holveru jsou technologie důležité, bereme je však jako nezbytný standard, ne klíčovou vizi. Tou jsou vztahy s partnery – lidmi. Nechceme být neviditelná serviska. Jsme tady pro všechny a osobně.

Jan Ondrášek,
EUCS

Rychlejší digitalizaci vnímáme pozitivně

„Nucená“ digitalizace v oblasti pojištění nám prospěla hned ve dvou rovinách. Bez zrychlení stávajícího trendu by nemohl vzniknout metodický sjednávač životního pojištění EUCS, který bez nadsázky posouvá trh sjednání životního pojištění na zcela novou úroveň. Pokud by digitalizace pokračovala stejným tempem, jako tomu bylo před covidem, na podobné nástroje by si zprostředkovatelé počkali déle. Druhou oblastí pro nás byla interní inovace nástrojů pro řešení pojistných událostí, kde jsme byli, podobně jako pojišťovny, nuceni reagovat na volání doby. Rukavici jsme nenechali ležet a naši obchodní partneři se již dnes těší ze zcela nového systému pro hlášení pojistných událostí. Rychlejší digitalizaci tedy vnímáme veskrze pozitivně.

Jan Laštůvka,
Lemonero

Právě ve spolupráci mezi bankami a fintech startupy vidím budoucnost inovací

V Lemoneru měníme svět e-commerce. Díky našemu unikátnímu algoritmu a digitální platformě jsme otevřeli přístup k růstovému kapitálu pro desetitisíce e-shopů. Jsme fintech, který má ambice změnit financování e-commerce na evropském poli a pomoci růst a plnit sny stovkám tisíc online podnikatelů. Tento cíl by však nebyl možný bez úzké spolupráce s Komerční bankou. Právě ve spolupráci mezi bankami a fintech startupy vidím budoucnost inovací na poli financí a bankovních služeb. Banky přináší silný kapitál, zkušenosti s trhem, bezpečnostní procesy a licence. Na druhé straně fintechy reprezentuje skvělé využití moderních technologií, schopnost rychle inovovat a produkt se silným zaměřením na potřeby zákazníka. Když se vše správně spojí, máme zde skvělou příležitost k ultimátní změně celého odvětví.

lubomír valík
Lubomír Valík,
Diverzo

Proč a jak by poradci měli kryptoměny zařadit do svého portfolia?

Poradci, kteří chtějí odvádět kvalitní práci, by měli rozumět alespoň základům bitcoinu. Ať už se rozhodnou zařadit ho do portfolií klientů, nebo ne. Klientů, kteří se o tuto třídu aktiv zajímají, je již relativně hodně a budou přibývat. Proto odpověď typu „kryptoměny nesoudím, jen jim dostatečně nerozumím, abych mohl poradit“ je již nedostatečná, pokud se považujete za komplexního finančního profesionála. Mít rozumný názor na digitální aktiva ale nepřijde samo. V prvé řadě musíte investovat čas do vzdělávání. Začněte teorií, která by vám měla stačit pro rozhodnutí, zda jsou kryptoměny pro vás a vaše klienty vhodné. Pokud vás téma zaujme, pokračujte testováním a praxí. Chcete-li radit ostatním, nedělejte při osvojování znalostí zkratky ve formě spolupráce se společnostmi, které nabízejí expozici na tuto třídu aktiv, která začíná a končí podpisem smlouvy. Naučte se vlastnit kryptoměny napřímo, bezpečně založit HW peněženku, odesílat a přijímat transakce. Zajímejte se především o specifická rizika spojená s přímým vlastnictvím. Buďte alespoň v rámci této třídy aktiv konzervativní a zajímejte se především o bitcoin. Pokud chcete experimentovat, tak maximálně s 20 % alokovaných zdrojů.

Aleš Hranoš,
bondix.cz

Díky trendu digitalizace dnes zvládnou emitenti v online platformě řídit celý život dluhopisů

Obecně již nějaký čas probíhá (nejenom) ve světě investic trend elektronizace, který pandemie jen urychlila. Za plus mohou být určitě považovány paperless procesy uzavírání smluv s online či SMS podpisem. Spuštění bankovní identity procesy navíc ještě zefektivnilo. S tím jsou spojeny různé online investiční platformy. V oblasti raisingu kapitálu jsme se otázce plné digitalizace procesu věnovali dávno před pandemií. Již v roce 2018 jsme spustili náš „finanční e-shop“ a vytvořili si v něm robustní investorskou komunitu využívající toto bezpapírové řešení. Při jednání s partnery jsme na trhu následně identifikovali další společnosti, které měly obdobné potřeby, a líbil se jim náš způsob práce s investory. Zjednodušeně řečeno jsme pak vzali náš e-shop, upravili jej na white label řešení takovým způsobem, aby odpovídal univerzálním požadavkům trhu. Takto vznikl bondix. Je určen všem emitentům, kteří vydávají vlastní dluhopisy a potřebují je nějakým rozumným způsobem evidovat a distribuovat. Aplikace jim pomůže v podstatě s celým životním cyklem dluhopisu – od vzniku, přes výplaty úroků, až po jeho splacení.

Mojmír Urbánek,
SAB servis

Ano, méně papíru je super, ale potenciál digitalizace je násobně větší

Potenciál digitalizace se ve finančním poradenství chápe jen jako zbavení se papírování a celkové zjednodušování. To je určitě dobré pro poradce i pro klienty, ale digitalizace může přinést mnohem více. My si myslíme, že digitalizace umožňuje pracovat s daty, vyhodnocovat je a rychle reagovat. Naším cílem je tak nabídnout poradcům klientská data rychle, aby mohli uspokojit potřebu klienta ještě dříve, než si ji uvědomí. Krátký příklad. Když vím, že klient má povinné ručení na auto a ročně platí určitou částku, mohu neustále na pozadí porovnávat aktuální ceny u jednotlivých pojišťoven a když systém najde levnější, upozorní poradce, a ten klientovi sjedná levnější pojistku. Ano, méně papíru je super, ale potenciál digitalizace je násobně větší.

Jakub Kicom Vejmola

Bitcoin je long game

Bitcoin je tu s námi už skoro 13 let. Mnoho lidí ho objeví a myslí si, že pomocí něj může rychle zbohatnout. Většině se to nepodaří, protože se zcela nesprávně zaměří na krátký časový úsek, na kterém je Bitcoin umí pořádně vyškolit. Kvůli tomu tady totiž není, kvůli tomu nebyl stvořen. Bitcoin je běh na dlouhou trať. Zůstane tu s námi, dnes už o tom není pochyb. Čeká ho ale období „zvýšeného dohledu“, protože se tak trochu stává obětí svého vlastního úspěchu. I to ale přežije, protože už přežil horší věci a inovaci, kterou s sebou přinesl, nelze zastavit. Současný svět je zaplavován novými penězi a i proto je Bitcoin stále atraktivnější. Pro řadu lidí, včetně mě, už se stal novým bezpečným přístavem.

zbynek prim
Zbyněk Prym,
Trusts & Wealth Protection

Klient by měl dostat komplexní péči, ale to neznamená, že poradce je odborník na všechno

Licence od ČNB jsou začátkem a legislativním prvkem pro fungování v oblasti financí. Osobně si myslím, že nejsou zárukou profesionálního přístupu. Vezměte si například studenta, který úspěšně dokončí studium, je z něj ihned profesionál? Pravděpodobně ne, protože svoje naučené vědomosti musí doplnit o praxi, osobní přístup a další vzdělání. Máme více vzdělávacích kurzů, ale pojďme si rozebrat finanční plánování. Myšlenka plánování bude fungovat všude po světě a je jedno, jestli jsem finanční poradce, pojišťovací makléř nebo bankéř. Finanční plánování je proces, nikoli produkt! Rozdíl nastává až při výběrů nástrojů, protože zaměstnanec banky či pojišťovny nabídne nástroje dané instituce a vytrácí se nezávislost. Finanční poradce má možnost nezávisle vybrat nástroj podle potřeb klienta.
Klient by měl dostat komplexní péči, ale to neznamená, že poradce je odborník na všechno. Důležité je mít zázemí, kde budou specialisté, na které se může obrátit.

Libor Picek,
MIA systém

V budoucnosti se bude vše velmi rychle rozvíjet až k určité procesní robotizaci

Nejen konkurenční boj na finančněporadenském trhu, ale i covidová pandemie zrychlila proces digitalizace firem, která zahrnuje nejen vlastní inovace, ale i nakupované služby od externích poskytovatelů. Cílem rozvoje digitalizace je využít nejmodernější technologické možnosti ke zjednodušení, zkvalitnění, zlevnění finančních procesů a služeb včetně profesionální ochrany firemních i klientských dat. Začala éra poskytování služeb v reálném čase. Ať to jsou aplikace v mobilu, vizualizace dat, chatboti, online srovnávače a sjednávače či kognitivní software. Poradci i klienti začali současné technologické služby hojně využívat. V budoucnosti se bude vše velmi rychle rozvíjet až k určité procesní robotizaci. Jsme pyšní na to, že náš MIA systém je součástí tohoto rozvoje.

Vladimír Pikora
Vladimír Pikora,
Next Finance

Vliv umělé inteligence bude menší, než by mohl být

Před pěti lety bych řekl, že vliv umělé inteligence bude v dalších letech ve financích dramaticky růst a uvidíme ho úplně všude. Nicméně po covidu jsem lehce upravil názor. Vliv umělé inteligence bude velký, ale bude menší, než by mohl být. Důvodem bude nárůst byrokracie. Strach z praní špinavých peněz a skrytí skutečného majitele peněz povede k nárůstu mezilidské komunikace. Tady bude státní regulace držet lidský faktor. Nic to ale nemění na tom, že finance budou stále více řízené algoritmy. Blockchain přinese do financí velké změny, a to i mimo kryptoměny. Ty mezitím narazí na snahu státu jim regulací přistřihnout křídla. Centrální banky zkusí kryptoměnám konkurovat vydáváním vlastních digitálních mincí, které budou někde na pomezí mezi stávajícími elektronickými penězi a kryptoměnami.

dominik stroukal
Dominik Stroukal

Při pohledu na současný bitcoin je zjevné, že je stále na začátku

Bitcoin je odpovědí internetu na problémy současných peněz. A jako taková reakce smysl dává. Je to vzácné, elegantní a má to všechny dobré vlastnosti k tomu, aby se to stalo penězi. Podobně jako zlato, ale navíc je to digitální, což si doba žádá. Pro nás, fanoušky svobodné soutěže, je úžasné, že existuje konkurence celému peněžnímu systému. Možná se ukáže, že ho lidé nechtějí, ale jinak než soubojem na trhu to nevyřešíme. Ať vyhraje jednou cokoli, je úžasné, že takový souboj můžeme mít a být u toho.

lukáš kovanda
Lukáš Kovanda,
Trinity Bank

Zásadní převratnost kryptoměn, i když ne všech, spočívá v jejich decentralizované povaze

Výraz „spanilá jízda kryptoměn“ je poněkud zavádějící. Současní historici proto pro husitské dobyvačné, ba plenící výpravy za hranice českých zemí volí raději jiné termíny. Ani tvůrci kryptoměn nechtějí nic plenit, dokonce ani konvenční finanční systém, jak jej známe. Ne, pokud chtějí něco dobýt, pak snad jedině srdce svých nových uživatelů či investorů. Nikoli však násilně, ale nabídnutím alternativy. Alternativy právě k současnému finančnímu systému, který je centralizovaný a nad nímž bdí například centrální banky. Zásadní převratnost kryptoměn, i když ne všech, spočívá v jejich decentralizované povaze. To je ústřední vlastnost třeba bitcoinu. Jeho decentralizovaná povaha si stále, i po více než dvanácti letech existence, získává srdce nových příznivců a investorů. Jejich ochota do bitcoinu a některých dalších kryptoměn vložit své nemalé peníze pak způsobuje to, co lze označit vážně za jízdu. V tomto případě snad opravdu i spanilou jízdu v pravém smyslu tohoto výrazu.

Jacek Makowski,
Talkey

Digitalizace potvrdila nepřipravenost na bezpečnostní rizika

Byli jsme svědky hackerských útoků a úniků dat, nejen na zdravotnická zařízení, ale i advokátní kanceláře nebo finanční instituce. Ransomware neboli vyděračský software loni v ČR zaútočil téměř na třetinu středních a velkých organizací. Dnes je již standardem, že se údaje vedou a spravují v elektronické podobě, a než dojde k jejich archivaci, předávají se e-mailem. Stát byl vůči firmám i podnikatelům více než shovívavý. Pokuty za porušení GDPR budou stoupat, stejně jako počet udání a hlášení, na jejichž základě probíhají kontroly. EU navíc chystá další návrh na ochranu dat, zaměřený na soukromí elektronických komunikací. Naše mise po dobu pandemie tak byla víc než jasná: zjednodušit a zpřístupnit šifrování všem, samozřejmě při zachování nejvyšších bezpečnostních standardů. Jedním ze způsobů, jak se bránit je totiž právě šifrovat e-maily a soubory. S Talkey si to můžete vyzkoušet na talkey.com/VYZKOUSET.

Lubomír Schejbal
Lumír Schejbal,
Schejbal & Partners

Regulace kryptoaktiv je na cestě

Kryptoaktiva (se slovem “měny” jsem opatrný, protože povahu fiatu zatím úplně nemají) nenechávají chladným nikoho, kdo se zajímá o investování a finance. Svůdná svoboda decentralizace, zapojení brilantních mozků, nádech futurismu a příslib budoucích zisků láká každý den další fanoušky nového světa. Ani centrální banky již nepřehlížejí technologickou menšinu a zavádějí kryptoregulace různého druhu. U nás se to dnes týká především oblasti AML, ale z Evropské unie se blíží nařízení MiCA, které upravuje nabízení kryptoaktiv, obchodování, vydávání tokenů, dohled regulátora a licence. Řešit se bude také danění.