schody

Pasivním fondům se loni dařilo přilákat nový kapitál

V posledních letech můžeme v investičním světě sledovat výrazný posun směrem k pasivním fondům a zároveň odklon od aktivních fondů. Tento trend pokračoval také v loňském roce.

--- Michal Stupavský, CFA Investiční stratég Conseq Investment Management

Podle dat společnosti Morningstar se dařilo přilákat nový kapitál především investičním společnostem, které se výrazně zaměřují na správu pasivních fondů. Největší asset manažer na světě, americká společnost BlackRock, která spravuje ETF fondy pod značkou iShares, loni získala 259 miliard dolarů nového čistého kapitálu (přítoky mínus odtoky). Na druhém místě skončila americká investiční společnost Vanguard, která se rovněž zaměřuje téměř výhradně na pasivní fondy. Vanguard ve výsledku v loňském roce celkem získal 108 miliard dolarů. Sluší se dodat, že tyto dvě investiční společnosti jsou zároveň dvě největší investiční společnosti na světě. Pokračuje tak také další trend, kdy největší správci aktiv získávají největší objem nového dodatečného kapitálu od investorů.

tabulka

Naopak nejhůře se dařilo investičním společnostem, které se zaměřují primárně na správu aktivních fondů. Nejhůře se v loňském roce dařilo americké společnosti Franklin Templeton, která přišla o 48 miliard dolarů.

tabulka

Je přitom velice pravděpodobné, že tento trend přesunu kapitálu z aktivních do pasivních fondů bude pokračovat také v příštích letech, neboť pasivní fondy jsou obecně výrazně levnější – jsou s nimi spojeny výrazně nižší manažerské poplatky. A právě na tento atribut se čím dál více zejména velkých institucionálních fondů v dnešní době zaměřuje.

Štítky

Přečtěte si také

Historický vývoj inflace pohledem Pavla Kohouta

finance / / 15. 09. 2022

Jsme všestrannou finanční skupinou a silným obchodním partnerem

finance / / 23. 09. 2022